Sagnet om Balder
Ifølge et senere sagn er Balder ikke guden Balder, men derimod en underkonge Baldur her på Heden, søn af Angul. Sagnet indeholder den samme kamp om den smukke Nanna mellem Baldur og Kong Gevor af Norges plejesøn Hother. Sagnet tager ikke, som Saxo, parti for Hother. I stedet lader Kong Gevor de to bejlere kæmpe mod hinanden på lige fod.
Her kommer Baldersbrønde til at spille en endnu mere central rolle, idet det endelige opgør kommer til at stå her. I dette sagn bliver kong Baldurs hær nemlig omringet af Hother ved Baldersbrønde. Selvom Hedekongens forråd er rigeligt, slipper vandet en varm sommerdag op. Baldur rider nu rundt for at trøste sine modløse mænd. Pludselig står hans hest stille og skraber i jorden. Straks vælder en kilde frem, fylder lavningen med vand, så der dannes en sø. Mennesker og dyr er reddet.
Baldurs krigere får nu mod til at fortsætte kampen og besejrer behændigt Hother og hans hær ved et nyt angreb. Dermed har Baldur vundet Nanna, gifter sig med hende og bosætter sig her. Således får Baldersbrønde navn, og så dramatisk er landsbyens grundlæggelse, - altså, alt ifølge dette sagn.
Saxo og Balder
I Saxos Danmarks Krønike fra 1200-tallet er der et kapitel om Balder og Hød. I dette kapitel beskrives en duel mellem Odins søn Balder og den norske Kong Gevars plejesøn Hød, om Kong Gevars smukke datter Nanna. Saxo fremstiller duellen som en kamp imellem de gamle guder og menneskene, hvor han selv, der er kristen, holder med menneskene. Saxo lader således både Kong Gevar og datteren Nanna hjælpe Hød mod Balder og konstaterer fornøjet, at Hød vinder Nanna og gifter sig med hende, fordi Balder fejt forlader et af slagene.
Duellen er dog ikke slut. I et efterfølgende slag, hvor Hød - nu som konge af Sverige - vender tilbage til Danmark, bliver han besejret af Balder ved Baldersbrønde. Saxo skriver:
Efter sejren lod Balder sine folk grave langt ned i jorden for at finde vand til sine krigsfolk. Snart sprudlede vandet frem fra denne nye kilde, og de tørstige krigere kunne læske deres tørst. Det siges, at navnet på kilden stadig lever i folkemunde, selvom vældet er tørret ud.
Dette skulle være Baldersbrønde, og Saxo's forklaring på, hvorledes landsbyen fik sit navn. Selvom Balder sejrede ved dette slag, lader den kristne Saxo siden Hød dræbe Balder.
(Else Trier)